Bröstförstoring

Bröstförstoring

Nackakliniken utför bröstförstoring i Stockholm.

Se före & efter bilder
Se filmer om bröstförstoring

Bröstförstoring är en kirurgisk operation av brösten som kan utföras för att:

  • Framtona den kvinnliga kroppsformen hos en kvinna som av personliga skäl tycker att hennes bröst är för små.
  • För att återställa förlorad bröstvolym efter graviditet.
  • För att balansera bröststorleken, när det finns en stor skillnad mellan bröstens storlek.
  • För att återställa bröstets form, efter delvis eller fullständigt förlorande av ett bröst, av olika anledningar.
  • För att ersätta befintliga bröstimplantat av kosmetiska eller rekonstruktiva skäl.

Bröstförstoring skall inte utföras på kvinnor med obehandlad bröstcancer eller förstadier till bröstcancer, vid pågående infektion eller på gravida eller ammande.

Ej heller hos individer med nedsatt immunförsvar (pågående kemoterapi eller medicin som nedsätter immunförsvaret), tillstånd som påverkar blodkoagulering eller sårläkning, eller vid nedsatt blodcirkulation till bröstvävnaden efter tidigare kirurgi eller strålbehandling.

Vid bröstförstoring är det speciellt viktigt att vara helt rökfri tre veckor innan operationen och tills det är läkt.

Anledningen till detta är en ökad risk för komplikationer och otillfredsställande resultat.

Patienten skall vara minst 18 år för en kosmetisk bröstförstoring.

Bröstförstoring fås genom inläggning av ett implantat, antingen framför eller bakom bröstmuskeln. Hudsnittet läggs för att dölja ärret så väl som möjligt, vanligtvis under bröstet, i underkanten av vårtgården, eller i armhålan.

Operationen tar oftast mindre än en timma. Narkosen är relativt lätt och de flesta patienter kan gå hem efter några timmar om en vuxen finns med hemma första dygnet.

Bröstimplantat tillverkas i en rad olika former och storlekar och med antingen slät eller texturerad (skrovlig) yta. Metoden för att lägga in implantatet, val av storlek och kirurgisk metod och positionering av implantatet kommer att bero på dina önskemål, din anatomi och plastikkirurgens rekommendation. Formen och storleken på ditt bröst kommer att påverka både den rekommenderade metoden och det slutgiltiga resultatet. Om brösten är olika i form och storlek är det osannolikt att de blir helt symmetriska efter operationen.

Vid bröstförstorning används vid Nackakliniken mest cohesive silicon (”geléhallon”). Studier visar att silikonbröst inte ger ökad risk för bröstcancer som man tidigare trodde. En majoritet av plastikkirurgiska kliniker använder idag cohesive silicon (”geléhallon”).

Vid hängiga bröst och bröst med nedsatt hudelasticitet kan ytterligare kirurgi (bröstlyft) behövas för att flytta upp bröstvårtan och ta bort överskottshud.

Efter en bröstförstoring rekommenderas en bygelfri bh i minst 6 veckor. För sportande patienter rekommenderas en sport bh från Change speciellt utvecklad för sport.

 

Patienter som funderar på att genomgå en bröstförstoring bör tänka på följande:

Bröstförstoring eller rekonstruktion med implantat blir kanske inte den enda bröstoperationen i livet.

Du kommer kanske att behöva framtida kirurgi för att ersätta eller ta bort implantatet. Implantat kan gå sönder men vi ger livstidsgaranti på våra Mentor och Allergan implantat.

Förändringar som sker med bröstet efter förstoring eller rekonstruktion med implantat är inte reversibla (går inte tillbaks). Om du senare i livet beslutar dig för att ta bort implantaten finns en risk att du inte blir nöjd med bröstens utseende.

 

Nackakliniken i Stockholm använder implantat från Allergan och Mentor för bröstförstoring som ger livstidsgaranti från tillverkaren mot implantatruptur.

Implantatrupturgaranti täcker endast kostnader upp till 1 000 €, detta bekostas av Allergan/Mentor. Kapselgaranti ingår också vilket innebär gratis, nya implantat första året om kapsel skulle uppstå. Justeringskostnad på 5000kr tillkommer.

(Vår erfarenhet är att kapselkontraktur är ovanligt med Allergans och Mentors implantat. Vi har inte haft någon patient med brustet implantat eller kapselbildning på över tre år vilket är anmärkningsvärt).

Vi använder både anatomiska, dvs. droppformade och även runda geléhallonimplantat (cohesive gel).

Båda Mentors och Allergans implantat är de enda som är godkända i USA av FDA (Food & Drug Administration) och anses tillhöra de bästa på marknaden.

Följande ingår i priset vid en bröstförstoring:

• Mat och dryck

• Mediciner första dygnen och recept

• Implantatrupturgaranti

• Kapselkontraktionsgaranti

• Alla återbesök första året

Priset för en bröstförstoring beror på om runda eller droppformade implantat väljs, om inre lyft behövs och om operationen utförs via armhålan eller ej. Inga övriga kostnader tillkommer.

Implantaten är texturerade (knottriga) och det finns flera hundra olika modeller att välja mellan där bredd, höjd, projektion och volym kan varieras om man önskar.

 

Alternativ till bröstförstoring

Bröstplastik är en icke akut operation. Alternativa behandlingar kan vara att inte opereras alls, att använda en yttre protes eller BH inlägg.

 

 Läs mer om risker med bröstförstoringskirurgi