Meny

Maila ossPriserReferenserHitta hit

Operera ut PIP-implantat

Poly Implant Prothése eller PIP, som det förkortas, är ett företag som tillverkar bröstimplantat ämnade för bröstförstoringar. På senare år har det framkommit information om att bröstimplantat tillverkade av PIP har relativt dålig hållbarhet och dessutom innehåller ett ämne som kan skapa irritation i vävnaden.

2010 utfärdade Läkemedelsverket ett marknadsförbud på PIPs bröstimplantat och nu rekommenderar vi på Nackakliniken att alla våra patienter som ännu inte opererat ut dessa bröstimplantat tar kontakt med våra specialister.

Dessa PIP-implantat bör opereras ut och även om inte alla med PIP-implantat upplever problem kan det vara bra i förebyggande syfte.

Läs mer om våra tjänster

Problematiken med PIP-implantat:

  •      Dålig hållbarhet vilket kan innebära att implantaten spricker och skapar läckage
  •      Innehåller octamethylcyclotetrasiloxane (D4) i mycket högre grad än andra implantat
  •      Ämnet kan orsaka inflammation i vävnaden vid läckage
  •      Inte alla får symptom, men det är alltså ändå rekommenderat att ta ut PIP-implantaten oavsett

Rekommenderat att ta ut PIP-implantaten

Läkemedelsverkets rapport indikerar att det inte finns någon akut fara eller hälsorisk om en patient har PIP-implantat inopererade. Då patienttryggheten är av absolut högsta prioritet för oss på Nackakliniken uppmanar vi ändå att alla patienter som opererat in PIP-implantat hos oss kommer in på en konsultation. På så sätt kan vi ta reda på huruvida situationen kräver ett nytt ingrepp eller inte.

Trots att det är under en procent av alla 8000 PIP-implantat som gått sönder är det mycket viktigt att våra tidigare patienter förstår riskerna med att behålla PIP-implantaten. Ett eventuellt läckage kan bland annat resultera i en formförändring i brösten, knölbildning, svullnad och smärta.

För mer information om detta, läs mer här på vår hemsida. Vi har en grundlig genomgång av PIP-implantatens historia och en förklaring till varför de tenderar att gå sönder.

Våra specialister finns redo för rådgivning, så tveka inte att höra av dig om du är orolig eller om du bara vill veta mer.